Galerie zdjęć

Światowy Dzień Warzyw i Owoców

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

  
 

Warzywa i owoce, obok aktywności fizycznej, zajmują najważniejsze miejsce w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Stanowiąc podstawę zbilansowanej codziennej diety, kompleksowo wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, można je spożywać na surowo, gotowane, mrożone, a także w postaci przetworów np.: soków. 18 października na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Owoców i Warzyw!

To idealna okazja do tego, aby uświadomić sobie, jak istotne w naszej codziennie diecie są owoce i warzywa. Szczególnie w dzisiejszych czasach, kiedy ulubioną przekąską zarówno dzieci, jak i dorosłych są słodycze. Nie powinniśmy zapominać o tym, aby do naszych żywieniowych przyzwyczajeń wprowadzić dla równowagi grejpfruty, jabłka, pomarańcze, marchewki, pomidory i inne zdrowe pyszności. To święto ma uzmysłowić ludziom, dlaczego warto jeść owoce i warzywa. Przede wszystkim są one źródłem ogromnej ilości witamin, kwasów organicznych, pektyn, błonnika pokarmowego i substancji mineralnych. Spożywanie owoców przyczynia się również do zapobiegania chorób: cukrzycy, nadciśnienia i otyłości. Jedzenie kolorowych darów natury pozytywnie wpływa na naszą sprawność umysłowa i fizyczną.

O tym, aby jeść owoce i warzywa, uczymy się już od najmłodszych lat. Dzieci wiedzą, że bogate w witaminy dary natury powinny być jednym z podstawowych elementów naszej diety.

Aby w pełni korzystać z warzywno-owocowych dobrodziejstw warto celebrować Światowy Dzień Owoców i Warzyw przez cały rok, z uwzględnieniem sezonowości warzyw i owoców, a także przetworów z nich pochodzących.

  

Opiekun LOP: Elżbieta Bąk

____________________________________________________

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć ...


 
 

  

© Copyright Szkoła Podstawowa Nr 1 im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Bratkowicach