W Regionalnym Domu Tradycji Ludowych w Trzcianie
27 listopada 2019 roku uczniowie klasy trzeciej zwiedzili Regionalny Dom Tradycji Ludowych w Trzcianie. Pan Zbigniew Lis oprowadził dzieci po muzeum, pokazał narzędzia i przedmioty codziennego użytku jakimi ludzie posługiwali się dawniej oraz stroje ludowe. Uczniowie uczestniczyli także w warsztatach pieczenia chleba. Własnoręcznie upieczony chleb, bardzo uczniom smakował.
Pieczenie chleba w dawnych czasach było ciężką pracą i trudnym zadaniem. Chleb otaczany był szczególnym szacunkiem i czcią. Ludzie wierzyli, że chleb jest darem Bożym i daje zdrowie, dostatek, szczęście i spokojne życie. Ludzie szanowali chleb. Bochen chleba miał swoje specjalne miejsce w każdym domu, przykryty serwetą leżał na stole. Podczas posiłku, kiedy zaczynano kroić chleb kreślono na nim znak krzyża. Gdy chleb upadł na ziemię ludzie prędko go podnosili i całowali. Nie wolno było dotykać chleba nie umytą ręką, a także nie należało jeść chleba w czapce na głowie. Szanowano również okruchy chleba, które zbierano i wrzucano do pieca lub zjadano. Dziś bardzo często obserwujemy zanik szacunku do chleba.
Była to prawdziwa lekcja historii, która zostanie na długo w pamięci uczniów.
Grażyna Lasota
___________________________________
Galeria zdjęć: